Megelőző technikák

Szerencsés eset, ha ezt az oldalt még a gyeptelepítés előtt olvassa, ugyanis a vakond elleni védekezés legbiztosabb módszere bizonyos fizikai akadályok beépítése a talajba. Rövid távon ezek a legköltségesebb eljárások, de gondos kiépítést követően el lehet felejteni a vakond problémát. (Hacsak valaki be nem dob a területre néhány élő példányt.)

Vakondháló

Vakondháló terítése kb. 5 cm-rel a gyep termőrétege alá: Ez megakadályozza a vakondot abban, hogy feltúrja a járataiból kitermelt talajt, tehát vakondtúrásokat hozzon létre. Így nem képes járatokat építeni. Hátránya, hogy amennyiben később egyéb növényeket, vagy elektromos vezetékeket, öntözőrendszert, stb. szeretnénk telepíteni, minduntalan a vakondhálóba ütközünk.

Agyagréteg terítése a termőtalaj kb. 5 cm-es rétege alá: Ezt sportpályák építésekor is alkalmazzák. Az agyagot a vakond nem szereti, mivel nehéz ásni benne nedves és száraz állapotában egyaránt.

Beton, vagy sóder réteg terítése a termőtalaj kb. 5 cm-es rétege alá: Drasztikusnak hangzó, de biztos eljárás. Ha a sóder mellett döntünk, az legalább 10-15 cm vastag réteg legyen.

Műfű

Műfű kiépítése: Ez a legköltségesebb megoldás, viszont az égvilágon semmilyen gondozást nem igényel. Nem kell sem öntözni, sem nyírni, sem műtrágyázni, nincs gond a vakondokkal. Hátrányai közé tartozik, hogy csak messziről hasonlít az igazi gyepre, és ha valaki szeret füvet nyírni, arról itt le kell mondania.

Földalatti kerítés építése vakondhálóból, betonból, sóderből, vagy agyagból: Ehhez figyelembe kell venni, hogy a vakond a járatainak építése során akár másfél méter mélyre is lejuthat a talajvízszint magasságától és a talaj minőségétől függően. Ha akár csak egy ponton is képes a földalatti kerítés alatt átbújni, máris kidobtuk az ablakon a pénzt, amit a védekezésre költöttünk. Ha sóder, vagy agyag mellett döntünk, ezek rétegvastagsága legalább 30 cm legyen.

Figyelembe kell venni, hogy a gyep alá helyezett agyag, sóder, vagy beton réteg jelentősen módosítja a talaj vízháztartását és élővilágát. Az agyag, sóder és beton réteg miatt száraz időben a gyep alatti termőtalaj hamar kiszárad, viszont komolyabb csapadék esetén a beton és az agyag nem engedi leszivárogni a vizet a mélyebb rétegekbe, így viszont a termőtalaj nehezebben szikkad meg.

Nem beszélve arról, hogy a gyep számára hasznos élővilág sem képes átjárni a betonon és a sóderen – az agyagon még talán igen.

Ha a földalatti kerítés kiépítése során arra apellálunk, hogy pl. a magas talajvízszint miatt nem kell olyan mélyre ásni, akkor figyelembe kell venni, hogy a talajvíz szintje száraz időben csökkenhet, így rés nyílhat a vakond számára.