Módszerek a védekezésre

Amennyiben a vakondot nem gátolja semmi, hogy a gyepünket megközelítse, az ellene való védekezés ugyanolyan folyamatos és rendszeres tevékenységgé kell váljon, mint a fűnyírás, a műtrágyázás, vagy száraz időben az öntözés.

Ha egyszer egy területre már bejutott a vakond, hiába távolítjuk el, vagy űzzük el, mindig lesz utánpótlás, vagy ugyanaz a példány megpróbál visszajönni.

Ezért a vakond elleni védekezés folyamatos, időt és fáradtságot igénylő tevékenység, amelyet csak megelőző technikák alkalmazása esetén lehet véglegesen befejezettnek tekinteni.

A vakond elleni védekezésnek számos hagyományos módszere ismert, amelyeknek egy része működőképesnek bizonyulhat.

Az egyes módszerek hatékonyságára vonatkozó megállapítások saját, illetve „sorstársak” megfigyelésein alapulnak. A módszerek hatékonysága nagyban függ a vakond tapasztaltságától, a talajminőségtől, a szerencsétől és egyéb tényezőktől. Előfordulhat, hogy ami az egyik esetben nem működött, a másikban éppen hatékonynak bizonyulhat.

Az alábbi felsorolás megpróbálja megcélozni a teljesség igényét, és az egyes védekezési módszerek nagyjából a hatékonyságuknak megfelelő sorrendben kerülnek ismertetésre.

Szükséges előrebocsátani, hogy a vakond rendkívül alkalmazkodó képes, szívós és kitartó állat. Az ellene való védekezés meglehetősen aszimmetrikusnak nevezhető mivel az emberrel szemben elég nagy helyzeti előnyben van.

Ha elegendő ideje van a kiépítésére, a járatrendszere rendkívül kiterjedt nemcsak vízszintes, hanem függőleges irányban is.

A talajvíz szintjétől függően akár 1 méternél mélyebben is húzódhatnak a járatok. Veszély esetén ezekbe húzódik le, valamint nagy szárazság idején itt mozog és vadászik.

Emiatt a vakond esetében gyakorlatilag láthatatlan ellenféllel állunk szemben, csak a tevékenységének nyomait és következményeit észleljük. Nem tudjuk, éppen merre jár a föld alatt, pontosan merre húzódnak a járatai.

De nézzük a módszereket

  ELŐNY HÁTRÁNY
A vakondtúrások szisztematikus összegyűjtése:
Aktív állat esetén elég időigényes feladat. Az első komolyabb eső után beomlanak a járatok és oda a szép gyep.
Olcsó Időigényes
Környezetbarát Munkaigényes
  Átmeneti megoldás
... vissza a lap tetejére ...
A vakondtúrások szétgereblyézése:
Lehetetlen a talajt olyan vékonyan szétteríteni, hogy ne károsodjon alatta a fű. Az első komolyabb eső után beomlanak a járatok és oda a szép gyep.
Olcsó Időigényes
Környezetbarát Munkaigényes
  Átmeneti megoldás
... vissza a lap tetejére ...
A mozgó vakondtúrás "megcsáklyázása" ásóval, vagy kapával:
Ha mellé megy a szerszám, a vakond pillanatok alatt továbbáll és órákba is telhet, amíg visszajön és újra mozgatni kezdi a földet.
Olcsó Nagyon időigényes
Környezetbarát Munkaigényes
... vissza a lap tetejére ...
Vödör leásása a járatok szintje alá:
Csak akkor esik bele a vakond, ha nagyon buta. Máskülönben addig pakolja bele a földet, amíg a vödör megtelik, és máris mintha ott se lenne. Egyetlen, előnye, hogy egy vakondtúrással kevesebb keletkezik, mivel annak anyagát belerakja a vödörbe. Csak győzzük utána kiásni azt a vödröt.
Olcsó Nagyon időigényes
Nem működik  
... vissza a lap tetejére ...
Üvegszilánk, borotvapenge, stb. lehelyezése a járatba:
Betemeti, kikerüli, és a részéről meg van oldva a probléma. Azért megjegyzendő, hogy ha pl. a területet építési törmelékkel (csempe, WC csésze, üvegtörmelék, tégla, betondarabok, stb.), vagy agyaggal töltötték fel, és arra terítettek 5-10 cm termőföldet, vagy a talaj gázolajjal, vegyszerrel, nehézfémekkel, stb. szennyezett ott a vakond nem fog megtelepedni, az biztos.
Olcsó Nem működik
  Környezet-
     szennyező
... vissza a lap tetejére ...
Petróleumos/benzines/gázolajos, stb. rongy, illetve felaprított fokhagyma, dohánylevél törmelék, naftalin golyó, stb. leásása a járatba:
Változó hosszúságú ideig (függően attól, hogy mennyire tapasztalt példánnyal van dolgunk, mennyire gyorsan párolog el a szer a rongyból, stb.) távol tartja a vakondot, de előbb-utóbb a bűzlő járatot ledugaszolja és minden megy tovább. Ha a kezelést sikertelenség esetén kitartóan ismételjük, előfordulhat, hogy a vakond megtanulja, hogy arrafelé nem érdemes fúrni, mert előbb-utóbb mindig büdös lesz. Viszont, ha a talaj tele van a táplálékával, a vakond nagyobb kitartással és elszántsággal fog próbálkozni.
Olcsó Időigényes
  Munkaigényes
  Átmeneti megoldás
  Környezet-
     szennyező
... vissza a lap tetejére ...
Vakondűző növények alkalmazása:
Hasindító kutyatej, nagy sárfű vagy kerti sárfű - az elnevezések egy növényt takarnak (euphorbia lathyris). Ennek gyökérnedve emlékeztet a petróleum szagára (lásd a rongyot), viszont a nedv, és így a szag is csak a gyökérzet sérülése esetén bukkan elő. Gyalogbodza (sambucus ebulus), amelynek viszont a levágott szárát kell bedugni a vakond járatába. Ismert még ezen kívül több növény, amelynek vakond űző hatást tulajdonítanak. Ezek hatékonysága nagyjából megegyezik az előző bekezdésben leírt módszerekével. Egyébként mindkét növény az emberre nézve mérgező, tehát pl. kisgyermekes kertekbe egyáltalán nem javasolt.
Olcsó Hatékonysága
     megkérdője-
     lezhető
  Mérgező

Nagy sárfűk

Gyalogbodza
... vissza a lap tetejére ...
Nyitott szájával felfelé leásott üres sörösüveg:
Az üveg száján elfütyülő szél búgó hangot kelt az üvegben, ami zavarja a vakondot. Csak megfelelő szélsebességnél működik, már ami a zajkeltést illeti. A vakond mindennemű szokatlan zajforrásra kezdetben meneküléssel reagál, majd amikor a zajon kívül más zavaró hatást nem tapasztal, egyszerűen megszokja és nem foglalkozik vele. A hang a talajban jobban terjed, mint a levegőben, viszont a terjedési távolság függ a talaj kötöttségétől. Minél lazább a talaj, annál kevésbé terjed benne a hang.
Olcsó Hatékonysága
     megkérdője-
     lezhető
... vissza a lap tetejére ...
Elemes, napelemes vakondriasztó:
Váltakozó frekvenciájú hangot ad ki váltakozó időközönként és időtartamban. Lásd a sörösüveget.
Környezetbarát Drága
  Hatékonysága
     megkérdője-
     lezhető
... vissza a lap tetejére ...
Nyest vizeletének szagát utánzó spray:
A nyest a vakond legveszélyesebb ellensége, mert méreténél fogva képes lemászni a vakond járataiba is, hogy levadássza. A nyest vizeletének szagára a vakond állítólag elmenekül.
Környezetbarát Átmeneti megoldás
  Időigényes
  Munkaigényes
... vissza a lap tetejére ...
Kutya:
A kertben állandóan szaladgáló kutya lábdobogása és ugatása zavarja a vakondot. A kotorékebek pedig megpróbálják kiásni a vakondot. Ha sikerrel járnak, ha nem, a széttúrt pázsit látványa elég lehangoló.
Környezetbarát Hatékonysága
     megkérdője-
     lezhető
... vissza a lap tetejére ...
A vakond járatainak elgázosítása:
Bizonyos szerek a talajnedvesség hatására mérgező gázt fejlesztenek, azonban ezek az emberre és a háziállatokra is halálosan veszélyesek, ezért engedélykötelesek is. Próbálkoztak már a járatok elgázosításával, acetilén gázzal, karbid gázzal, cián gázzal, kén gázzal, propánbután gázzal (az utóbbit meg is gyújtották), kipufogó gázzal, füstpatronnal, stb. A vízben oldódó gázokat a talajnedvesség megköti, így radikálisan csökken a hatékonyságuk. Ahhoz, hogy a különféle gázok megfelelő mennyiségben eljussanak a járatok minden részébe, ki kell szorítsák a levegőt, ami fizikailag lehetetlen, különösen a vakond egyetlen bejárattal rendelkező búvóhelyei esetén. A gázok is a legkisebb ellenállás irányába haladnak, így amint megtalálják az első kijáratot, arra fognak távozni. A talajt lehetetlen úgy letömíteni, hogy (főleg lefelé) teljesen átjárja bármilyen gáz is. A propánbutános, meggyújtós módszer legfeljebb piromán szórakozásnak jó, mert megfelelő mennyiségű oxigén hiányában a föld mélyén nem fog meggyulladni. Ráadásul ezek elég veszélyes "játékok". Végezetül a vakondnak a hasonló méretű és testtömegű emlősökhöz képest kétszer annyi vére és vörösvérteste van, így különösen jól ellenáll a megfojtására tett kísérleteknek.
  Drága
  Hatékonysága
     megkérdője-
     lezhető
  Átmeneti megoldás
  Mérgező
  Életveszélyes
  Környezet-
     szennyező
... vissza a lap tetejére ...
A vakond járatainak elárasztása vízzel:
Ez három esetben kecsegtethet némi sikerrel: (a) magas talajvízszint; vagy (b) magasan húzódó vízzáró réteg; és az előbbiek mellett (!) (c) nagyon sok vizünk és izmos szivattyúnk van. Ugyanis a talaj óriási mennyiségű vizet képes beinni, a vakond pedig vesz egy nagy levegőt, és szépen felhúzódik egy felszín közeli járatba, ahol megvárja, amíg feladjuk, vagy elfogy a vizünk.
  Hatékonysága
     megkérdője-
     lezhető
  Átmeneti megoldás
  Időigényes
  Munkaigényes
... vissza a lap tetejére ...
Talajfertőtlenítő szerek használata:
Ezek elpusztítják a talaj rovar élővilágát, így a vakond nem talál táplálékot magának. Hatékony megoldás, viszont a talajfertőtlenítő szereket be kell dolgozni a talajba, ami gyep esetén nem egyszerű feladat. Ráadásul hatásuk korlátozott ideig tart, ezért mindig ismételni kell a kezelést.
  Drága
  Átmeneti megoldás
  Időigényes
  Munkaigényes
... vissza a lap tetejére ...
Csapdák használata:
A védekezés eredményességének megállapítása szempontjából a csapdák használata a leghatékonyabb, mivel ha megvan a vakond, sikerült a védekezés, ha nincs meg a vakond, nem sikerült a védekezés. Ha megkíséreljük beleölni a vakondot a talajba, vagy megpróbáljuk elűzni, a beavatkozást követően mindig várni kell, amíg kiderül, hogy sikerrel jártunk-e. Ha nem, azt újabb járatok, újabb túrások jelzik, így az okozott kár tovább növekedik. Itt a kísérletezgetésnek komoly ára van. Ha egyszer egy vakond lyukacsossá fúrta a kertet, de sikerült eltávolítani, vagy elűzni, az újabb jelentkezők már sokkal gyorsabban betelepülnek, hovatovább a vakondok szívesebben telepednek meg már kész infrastruktúrába, minthogy maguknak kelljen kialakítani a saját járatrendszert. A vakond által hátrahagyott üres járatok otthonául szolgálhatnak békáknak, egereknek, cickányoknak, pockoknak, lódarazsaknak, stb. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az első vakondunknak mennyi időt hagyunk az alagúthálózat elkészítésére.
Olcsó Szakértelmet,
     tapasztalatot
     igényel
Hatékonysága
     egyértelműen
     és
     azonnal mérhető
 
... vissza a lap tetejére ...